Alternativa sätt att hitta drömjobbet – om den dolda arbetsmarknaden

Många som söker jobb tittar endast på platsannonser i tidningar och kanske på internet, men detta är egentligen inte tillräckligt, för om du söker jobb på detta sätt kommer du endast att få kännedom om en bråkdel av alla de tillgängliga jobb som finns där ute just nu.

Vad som brukar kallas den dolda arbetsmarknaden är nämligen mycket stor. Det är också den som kan ge dig bäst resultat i ditt arbetssökande då konkurrensen för varje jobb är mindre jämfört med den stora, öppna marknaden.

Bra sätt att få insyn i den dolda arbetsmarknaden är bland annat:

Att läsa branschtidningar

  • Branschtidningar inom i stort sett alla branscher är mycket vanliga, men få läser dem. Dock är de just för att de är så nischade ett utmärkt sätt för arbetsgivare att rikta in sig på just de människor de vill nå ut tilll, så många företag annonserar uteslutande i dessa tidskrifter.
  • Gå därför t.ex. till biblioteket för att läsa (eller åtminstone bläddra igenom) de branschtidningar som finns inom just din bransch. Samtidigt kan du passa på att förbättra dina yrkeskunskaper genom att läsa lite om det allra senaste i branschen, vilket aldrig kan skada!

Sök på nätet och i sociala medier

  • En del företag lägger ut annonser på sina egna hemsidor, och om de inte gör det, har de ibland ändå en möjlighet där man kan skicka in sitt CV till dem. Titta därför på hemsidor som tillhör de företag du skulle kunna tänka dig att jobba hos. Du vet aldrig vad du kan hitta där! De kanske precis har lagt ut en annons som de ännu inte hunnit skicka vidare till arbetsförmedlingen eller olika rekryteringsfirmor.
  • Många företag använder sig numera också av sociala medier, så som t.ex. Facebook. Flera företag har så kallade grupper på Facebook där de anställda och andra som är intresserade av företaget kan gå med. Ibland finns det även jobbannonser på anslagstavlorna i dessa grupper.
  • Kontakta även företag du gärna vill jobba hos på andra sätt. Ta reda på vem som sköter deras rekrytering och skicka in ett CV helt spontant. Det tyder på handlingskraft och kan aldrig vara till skada!

Kontakta rekryteringsföretag

  • Många företag använder sig av rekryteringsföretag, så det kan vara en bra ide att fylla i sitt CV på en hemsida som tillhör ett rekryteringsföretag. De är nämligen proffs på att matcha ihop ett CV med ett jobb, och alla jobb som de har annonseras inte. En del jobb kan nämligen vara så svåra att tillsätta att rekryteringsföretagen letar väldigt länge efter rätt person, och då kan annonsen tas bort efter ett tag. Ibland har dessa företag också avtal med de företag de jobbar med att de alltid ska skicka eventuellt intressanta ansökningar till dem, så även om det officiellt inte finns något på hemsidan som matchar din profil så kan det ändå finnas något löpande uppdrag hos dem som du kan vara lämplig för.
  • Tala om för alla i din omgivning att du söker nytt jobb. Man vet aldrig vem som känner vem, och var oväntade karriärsmöjligheter kan finnas. Många människor hittar faktiskt jobb den här vägen, tro det eller ej!

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!