Fördelar med att söka jobb via ett rekryteringsbolag

När man söker jobb är det lätt att stirra sig blind endast på de platsannonser som finns ute just nu. Det finns dock en riktig guldgruva som många glömmer att ta hjälp av när de söker jobb, nämligen de olika rekryteringsbolagen.

Olika rekryteringsbolag har nämligen ofta en nära kontakt med många företag och letar ständigt efter lämpliga kandidater som kan tänkas vara intresserade av att jobba hos deras kunder. Det kan med andra ord finnas gott om jobb som inte ens utannonseras, men som rekryteringsbolagen ändå känner till. Detta beror givetvis på att rekryteringsbolagen själva tjänar pengar på att hitta kompetent personal till olika företag, så de har ett intresse av att ha kontakt med sina kunder väldigt ofta.

Arbetsförmedligen har givetvis inte möjlighet att ha lika mycket kontakt med olika företag, så därför kan det vara en bra ide för dig som söker jobb att vända dig direkt till ett rekryteringsbolag för att berätta för dem vad du kan erbjuda.

Det finns flera olika rekryteringsbolag i Sverige idag. De kan variera beroende på inriktning (en del rekryteringsbolag jobbar t.ex. endast inom en viss bransch), storlek och när det gäller det geografiska område de verkar i (det finns nämligen flera regionala och lokala bolag med).

Vilket bolag du i första hand ska vända dig till beror givetvis på vad du vill jobba med. Finns det ett bolag som jobbar just med den bransch som du är intresserad av är detta givetvis ett bra val. I regel kan man även säga att de stora bolagen ofta känner till fler arbetstillfällen än små rekryteringsbolag, detta eftersom de har ett större kundunderlag.

Å andra sidan har små företag större krav på sig att faktiskt hitta lämpliga kandidater, så det kan vara så att ett mindre rekryteringsbolag har mer kontakt med sina kunder än de stora och därför är mer uppdaterade på tillgängliga jobb.

Därför rekommenderar vi att du vänder dig till flera olika rekryteringsbolag för att höra om de har något som passar dig. Många av dem erbjuder även möjligheten att skicka in sin CV direkt via Internet. Det skadar aldrig att göra detta, så är du inne på en hemsida som tillhör ett rekryteringsbolag och ser denna möjlighet, ta chansen! Det går ofta väldigt fort att skriva in uppgifterna, och troligtvis matchar rekryteringsbolaget automatiskt din profil med olika jobberbjudanden de fått.

Detta kan du givetvis göra även om bolaget inte annonserar ut ett jobb du vill ha just nu. Som sagt öppnar nya jobbmöjligheter upp sig hela tiden hos dessa bolag, så det kan vara bra att skicka in en ansökan ändå. Skulle du söka ett visst jobb för att du sett det hos ett rekryteringsbolag men inte få det, behöver du inte heller deppa ihop. Det kan ju nämligen vara så att du kan komma att bli aktuell för andra jobberbjudanden framöver, då bolaget sparar alla dina uppgifter för kommande bruk.

När du väl fått in en fot på ett rekryteringsbolag kan de ofta även hjälpa dig med coachning av olika slag, så som att förbereda dig inför en intervju eller ge dig andra tips och råd som kan vara till hjälp för dig. Det är inte heller helt ovanligt att du får en helt personlig kontaktperson hos rekryteringsföretaget som du sedan kan ha kontakt med. Det blir då enkelt för dig att hålla kontakten med bolaget om du tycker det går trögt, du kan också få värdefull feedback om du inte skulle få jobbet. Vad var anledningen? Vad kan du förbättra?

Med andra ord finns det många fördelar med att kontakta ett eller flera rekryteringsbolag. Glöm därför inte att göra detta när du söker jobb!

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!