Jobbsökarens budord

Sök jobb regelbundet
Du kommer troligtvis inte att få det första jobbet du söker så du bör söka så många jobb du bara kan. Ge inte upp även om det känns trögt i början.

Lägg ner tid på att skriva ett riktigt bra CV
Ett välskrivet CV gör halva jobbet åt dig, så det kan absolut löna sig att lägga mycket tid på att skriva ett så bra som möjligt. Du kan även be andra om hjälp.

… och ett bra ansökningsbrev
Ett riktigt bra ansökningsbrev hjälper dig också väldigt mycket. Se till att du inte skickar samma “massmail” till alla företag du söker jobb hos, det verkar bara desperat, och alla företag vill faktiskt ha någon som är intresserad av att jobba hos just dem. Försök därför göra varje brev lite mer personligt genom att hänvisa till var du såg annonsen, varför du är intresserad av just detta jobbet osv.

Ha med så mycket kontaktinformation som du kan
Hem telefonnummer, mobilnummer, e-post, hemadress, alla tänkbara kontaktvägar helt enkelt. Det är viktigt att det mottagande företaget lätt kan nå dig för att boka en intervju eller för att ställa frågor, och olika företag föredrar att göra detta på olika sätt, även om telefon fortfarande är den vanligaste kontaktvägen.

Ha med så många detaljer du kan få med på ett kortfattat sätt
Ange hur länge du jobbade med en viss uppgift, hur många personer du var chef över och så vidare. Ju mer konkreta uppgifter du lämnar, desto lättare är det för mottagaren att göra en bedömning av din lämplighet.

Korrekturläs!
Korrekturläs ALLT du skickar för att undvika onödiga stav- eller syftningsfel. Så lätt att fixa, men kan sätta mer käppar i hjulen än vad du tror om det skickas till fel person.

Klä dig rätt för intervjun
Försök ta reda på hur man normalt klär sig inom företaget du blir intervjuad för. Klä hellre upp dig än ner dig då detta visar att du tar din intervju på allvar.

Skaka hand
Skaka hand, se den som intervjuar dig i ögonen (vanligare än vad man tror att folk inte gör detta!) och le när ni träffas för första gången. Allt detta är små signaler som dock gör otroligt mycket för helhetsintrycket.

Var vänlig mot alla du möter inom och utanför företaget när du går på intervju
Du kan aldrig veta vem som är vem, så fast du tror att receptionisten inte kan påverka dina chanser till att få jobbet kan hon ha mer att säga till om än vad du tror. Och den där killen som håller upp dörren åt dig kanske är företagets VD? Bete dig därför bra mot samtliga personer du kommer i kontakt med för att vara på den säkra sidan!

Var ärlig och var dig själv
Fast du kanske tror att vita lögner inte märks under en intervju kan de göra dig mer nervös och en van intervjuare kan genomskåda mer än vad man tror. Ta därför det säkra före det osäkra och var dig själv samt svara så ärligt du kan på alla frågor.

Förbered dig
Det är bra att visa intresse för företaget du söker jobb hos i allmänhet och för tjänsten du söker i synnerhet. Läs därför igenom företagets hemsida och andra presentationer om det finns några samt förbered några frågor du kan ställa om du får tillfälle till det. Det ger intrycket av att du är påläst och intresserad av jobbet.

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!