Kan jag ta direktkontakt med arbetsgivare?

I SEB:s företagarpanel har 2 600 små och medelstora företag fått svara på frågan hur de hittar nya medarbetare. Det vanligaste svaret var att de rekryterar inom det egna kontaktnätet. Men var tredje företag svarade att de anställer sökande som har skickat en ansökan spontant. Det är dyrt att dra igång en rekryteringsprocess och många tycker att det är smart att använda sig av dem som redan visat intresse för företaget.

Dina chanser att få jobb ökar om du gör din ”hemläxa” innan du skickar ut tusentals mail till olika företag. Koncentrera dig på några företag, läs om dem i fackpressen. Företagen tycker också att dina attityder är lika viktigt som utbildning och arbetslivserfarenheter när de väljer bland kandidater, visar SEB:s undersökning. Först på tredje plats hamnar utbildning.

Börja med att söka den bransch du vill jobba inom och välj ut några företag du vill jobba med. Läs facktidningar och prenumerera på företagens nyhetsbrev. Om du är påläst ökar dina chanser.

Ring gärna före eller efter att du skickat in ansökan. Den personliga kontakten är viktig. Få företag säger nej när du frågar om du kan skicka in ditt CV till dem.

Spontanansökningar är bra, men kontakter är ännu bättre! Hör dig för i bekantskapskretsen efter lediga jobb innan du börjar kontakta företag. Du kan också använda Facebooks statusrad som en liten kontaktannons. Se också till att göra din profil proffsig och tänk på att många arbetsgivare kommer att kolla upp dig på nätet innan de ringer dig.

Tänk att du gör företaget en tjänst när du skickar en spontanansökan. Det är dyrt att rekrytera. Tänk så, så blir det lättare att ta en spontankontakt!

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!