Så här förbereder du dig på bästa sätt för en anställningsintervju

Alla är nervösa innan de ska gå på anställningsintervju, det hör till. Dock kan goda förberedelser innan själva intervjun hjälpa dig att stilla nerverna, och det gör det också lättare för dig att lyckas med intervjun i sig.

 

Ha kännedom om företaget

När du ska gå på intervju vet du normalt vilket företag du intervjuas för. Läs därför på så mycket du bara kan om företaget i fråga. Hur stort är det? Vilket verksamhetsområde verkar det inom? Finns det bara i Sverige eller även utomlands? När grundades företaget?

Ju mer du kan om företaget, desto större är dina chanser att imponera på den som intervjuar dig. Du vill ju gärna visa att du vet saker som de inte förväntade sig av dig, eller hur?

Att plugga på om det företag du ska på intervju hos är ett utmärkt sätt att göra detta, och dina kunskaper om företaget fungerar också som smicker på intervjuaren (förutsatt att den information du läst dig till är positiv, naturligtvis! Dra aldrig upp negativa saker om företaget som du hört eller läst på en intervju)

 

Ha kännedom om de anställda

En annan sak som kan vara bra att försöka undersöka är vilka andra som jobbar på företaget idag. Vilka olika arbetsuppgifter finns på företaget? Är det mestadels män eller kvinnor som jobbar där? Finns det någon klädkod? Vad är medelåldern bland de anställda?

Genom att känna till lite om de människor som förhoppningsvis kommer att bli dina kollegor längre fram kan du antingen anpassa dig (så att du inte klär dig totalt olämpligt på intervjun, t.ex.) eller ta reda på hur du kan sticka ut och tillföra något som företaget saknar idag (du kanske är tjej som ska på intervju hos ett företag där merparten av de anställda är män eller vice versa).

 

Ha kännedom om en eventuell hemsida

Om företaget i fråga har en hemsida är det nästan underförstått att du bör ha tittat på den. Så även om företagets hemsida inte framgår t.ex. i den platsannons du svarat på, försök söka i sökmotorer efter en hemsida för att ta dig en titt på den. Inget kan vara pinsammare än att få frågan om man tittat på företagets hemsida efter en viss detalj och sedan behöva erkänna att man inte ens sett sidan ifråga!

 

Ha kännedom om löneläget

Som arbetstagare är du givetvis intresserad av vad du kommer att få för lön. Just lönen är också en fråga som ofta tas upp på intervjuer, så det är bra att förbereda sig på denna fråga om man bara kan det. Det finns flera sidor på internet där man kan läsa om genomsnittliga löner för olika yrkesgrupper. Ta en titt på det normala löneläget för den arbetsuppgift du har sökt för att se vad andra med samma jobb tjänar. Detta hjälper dig besvara den där svåra frågan på intervjun och ger dig ett bättre förhandlingsläge när lönen ska förhandlas.

Om du inte vet vad andra med samma jobb tjänar, hur ska du då kunna ta ställning till om det erbjudande du får är bra eller inte?

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!