Saker att undvika när du söker jobb

Att använda klyschor i ditt ansökningsbrev och i ditt CV

Du måste inse att i stort sett alla påstår sig kunna ha många bollar i luften samtidigt och bra samarbetsförmåga. Dessa klyschor räcker därför inte till om du vill sticka ut från mängden. Så antingen ska du undvika dessa klyschor helt (du kan ofta få fram samma budskap fast med en mer originell formulering) eller så bör du exempliera dem, i stil med:”jag har många bollar i luften för närvarande, då jag…” och så radar du upp exempel som tyder på detta.

Var inte för aggressiv och påträngande.
Den tuffa arbetsmarknaden just nu tar tyvärr inte bara fram det bästa i många jobbsökare, utan också deras värsta sidor. Att vara allt för aggressiv eller gnällig i sin framtoning kan vara ett lika stort minus som att vara allt för passiv när man söker jobb. Allt du gör när du söker jobb och går på intervjuer ska vara professionellt, du ska aldrig visa dig allt för desperat för arbetsgivaren, då desperation ofta föder oönskade beteenden.

Sök aldrig ett jobb du egentligen inte vill ha
Att söka allt man ser är ett vanligt misstag som många gör när det börjar kännas tungt med jobbsökandet. Dock är detta ett misstag, dels för att det kommer att märkas på intervjun om du inte är intresserad av jobbet egentligen, men också för att du då slösar bort dyrbar tid (som du skulle ha kunnat använda för att söka jobb du faktiskt vill ha!) på att söka jobb som du förmodligen inte kommer att ta om du får dem. Försök istället att fokusera all din tid och all din energi på jobb som faktiskt intresserar dig för att öka dina möjligheter när det gäller dem.

Att hålla stenhårt på den urgamla regeln med att ett CV måste vara max en sida.
Så var det en gång i tiden, men numera har väldigt många som söker jobb så pass många kvalifikationer att en sida helt enkelt inte räcker till, hur man än gör. Och det är inget fel med detta. Ha med allt du anser vara relevant, det kan endast öka dina chanser till att faktiskt få jobbet.

Ha dock aldrig ett CV på mer än 2 sidor
Detta är däremot en regel du bör hålla stenhårt på. Oavsett hur mycket du gjort under ditt liv är det ändå viktigt att du kan sålla och prioritera bland dina kvalifikationer.

Att sätta dina mål för högt
Om du bestämmer dig för att du måste ha ett nytt jobb inom en vecka, eller att du måste få en orimligt hög lön kommer du endast att bli besviken och deprimerad över att det inte går som du tänkt dig. Sätt därför realistiska mål för dig själv, gärna både kortsiktiga och långsiktiga mål så att du inte tappar sugen under resans gång.

Ljug aldrig på ditt CV
Gör du detta kommer du med all sannolikhet att åka fast förr eller senare.

Kom aldrig för sent till en intervju
Det är ett kardinalmisstag som blir svårt att reparera. Gör därför allt du bara kan för att komma i tid, även om det betyder att du åker hemifrån tidigare, går upp tidigare eller vad som helst.

Tala aldrig illa om tidigare arbetsgivare, kollegor eller arbetsuppgifter
Det ger inget bra eller lojalt intryck och den som intervjuar dig kommer med all sannolikhet att tänka att du mycket väl skulle kunna säga liknande saker om dem i framtiden.

Dra inga skämt på intervjun
Såvida du inte blir intervjuad för ett jobb som komiker eller varför inte som clown har skämt och vitsar och andra fyndigheter inte på en intervju att göra. Var seriös på alla vis.

Ha inte på din mobil under intervjun
Det ser inte bra ut om den ringer eller du börjar läsa meddelanden du får under intervjun. För att kunna fokusera helt på den intervju du är på är det bra om du stänger av (eller åtminstone slår över telefonen på ljudlös) innan intervjun börjar.

Ha inget du inte vill att en arbetsgivare ska se ute på nätet
Många arbetsgivare gör numera en sökning på de arbetssökandes namn för att se vilken information de kan få fram på detta viset. Stäm av så att du inte har pinsamma Facebook-foton eller andra saker som du inte är stolt över helt öppna på internet.

Så tänk igenon allt mer än en gång när du skriver ditt andökningsbre eller cv.

Copyright www.jobbidag.se – All Rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!