Sociala medier, stöd eller fallgrop i jobbsökandet?

Med sociala medier menar vi de sajter på Internet, där personer lämnar ut intim information om sitt liv – och byter information med andra. Jag behöver kanske bara nämna Facebook, så vet väl de flesta vad jag menar. Men man kan också nämna de personliga bloggar, som många dagligen publicerar. Många berättar på sina egna bloggsidor intima uppgifter om vad de gjort över helgen, också många gånger illustrerade med bilder. Eller de laddar upp filmermed sig själva på YouTube.

I de sociala medierna sker hela tiden att utbyte av kunskaper och åsikter. Det är viktigt att förstå att det är ett utbyte som sker mellan människor. Bakom alla korta textrader, bilder och filmer finns det alltid en människa som vill dela med sig av sina åsikter och upplevelser.

Det finns en mängd olika typer av sociala medier på nätet. Hur många av dessa kände du till innan? Kanske kan det vara ett mått på hur väl du hänger med.

  • Sociala nyhetsportaler: Digg, Reddit, Buzz, Pusha m fl.
  • Sociala nätverks-communities. Facebook, Myspace, LinkedIn, Plaxo, Bilddagboken m fl.
  • Användargenerande innehållssajter: YouTube, Wikipedia, Bubblare, Yahoo Aswers m fl.
  • Bloggar och bloggverktyg: WordPress, Metrobloggen, Aftonbladet blogg, Devote, Blogg m fl.
  • Mikrobloggar: Twitter, Jaiku, Voolife m fl.
  • Sociala bokmärkessajter: Delicious, Google Bookmarks, Yahoo MyWeb m fl.
  • Nischade och ämnesinriktade nätverkssajter: Läkarforum, Vinforum, Fiskenätverket och många, många fler.

Det finns också sajter, som hjälper dig att följa upp vad som sägs på olika bloggar och sociala sajter: knuff.se, Google Alerts, Twinglys bloggsök eller mikrobloggsök.

Twitter är en s k mikroblogg, där varje inlägg begränsas till 140 tecken. Twitter är en slags grupp-chat, där man direkt kan kommunicera med folk över hela världen och få svar sekundsnabbt. Du kan abonnera på andra personers inlägg (”add follower”). Twitter bygger alltså inte som Facebook på någon slags vänskap utan du kan följa vem som helst utan att behöva känna dem personligen.

Twitter växer fort och det är nu kanske 200 000 i Sverige som använder Twitter.

Facebook I Facebook får man när man öppnar ett konto uppmaningen att ange sin profil. Man har också en möjlighet att bara låta dem man väljer se hela profilen. På Sajten kan man söka upp ”vänner”, som man knyter till sig. ”Vännen” måste sedan acceptera dig innan du registreras som ”vän”. Du kan också skicka meddelanden till dina vänner via Facebook. På Facebook finns en slags anslagstavla där du kan ”anslå” information eller efterlysningar av olika slag. Slutligen kan du skapa ett eget fotoalbum där du kan visa upp bilder för dina vänner eller för alla som söker upp dig.

Vissa arbetsplatser och skolor förbjuder användandet av Facebook.

För den som tycker att Facebook är för personlig, kan LinkedIn vara ett alternativ (www.linkedin.se) med 130 000 användare i Sverige (läs mer på denna länk http://sv.wikipedia.org/wiki/LinkedIn). Denna webbtjänst kan närmast beskrivas om ett professionellt Facebook. På sin sida där kan man lägga in sina tidigare jobb och presentationer och knyta kontakter med kunder och kollegor. Det är ett nätverk för vuxna och har fått stort genomslag och används bl a av rekryteringsföretag när de söker folk. Det är alltså en viktig sajt när du söker jobb.

I SKTF-tidningen nr 20/2009 refereras till rekryteringsföretaget Manpower, som har studerat i vilken utsträckning arbetsgivare kollar upp de arbetssökande på nätet. Nästan 20 procent av cheferna gör det. En stor andel av dessa chefer har också sorterat bort sökande baserat på information de funnit på nätet. Men, det har också hänt att anställda har blivit uppsagda på grund av saker som de skrivit om sin arbetsgivare på Facebook.

En varning alltså: var försiktig med vad du skriver om dig själv och de bilder du publicerar på nätet, antingen det är på Facebook, Twitter eller på din egen blogg. Gör en sökning på ditt namn på Google eller knuff.se – innan du söker ett jobb. Då har du chansen att radera i din blogg. Och så vet du vad din blivande arbetsgivare kan hitta om dig på nätet. Ha ett bra svar på frågan!

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!