Utveckla ditt nätverk

Nu för tiden pratar alla om att nätverka och om deras nätverk, nätverk har blivit ett riktigt inneord som alla, i alla åldrar, slänger sig med. Men hur gör man om man inte är nöjd med sitt eget existerande nätverk?

För det första måste du lära dig att alla du känner, precis alla, från din familj till dina arbetskamrater till ditt barns dagisfröken, ingår i ditt nätverk, och att de kan vara till hjälp för dig även när det handlar om din karriär.

För att utveckla ditt jobbsökarnätverk bör du med andra ord börja med att försöka bearbeta de personer du har i din omgivning. Om de inte redan känner till att du söker jobb är det första du ska göra med andra ord att berätta detta. Det kan också vara en bra ide att försöka tala om vad du gjort tidigare, och vad du eventuellt gör nu. Bli dock inte för tjatig eller långrandig när du gör detta, detta kan nämligen ha den motsatta effekten än den du söker!

Ditt mål är dock att alla i din omgivning ska veta ungefär vad det är du söker, för hur ska de annars kunna hålla ögonen öppna för din räkning och tipsa dig om bra möjligheter?

Efter att du gjort detta kan du försöka utvidga ditt existerande nätverk. Detta kan du göra på flera sätt:
Försök lära känna människor i dina vänners nätverk.

Om ni har gemensamma vänner har ni åtminstone något gemensamt, så det är troligt att ni skulle kunna komma överens. Varför inte testa?

Håll kontakten med gamla vänner och bekanta

Tappa inte kontakten med folk, utan hör av dig, även om det inte är varje dag eller under en lång tid.

Om du redan tappat kontakten med folk, återuppta kontakten. Sociala medier så som Facebook är ett utmärkt sätt att göra detta. Alternativt kan du skicka ett mail till folk du har mailadresser till, det går fort och du behöver ofta inte skriva mycket för att folk ska höra av sig.
Gå med i en förening

Föreningar är ett utmärkt sätt att träffa nya människor, framför allt då många föreningar regelbundet anordnar aktiviteter av olika slag, dit även icke-medlemmar är välkomna. Du får med andra ord möjlighet att lära känna dels föreningens medlemmar, men även andra som ingår i de andra medlemmarnas nätverk.
Gå kvällskurser

Kurser är ett annat bra sätt att lära känna människor på. Att gå en kurs tillsammans har också den fördelen att alla deltagare åtminstone har ett gemensamt intresse, så ni bör ha något att prata om i början, innan ni lärt känna varandra ordentligt.
Engagera dig i dina barns aktiviteter

Många föräldrar lär känna varandra genom sina barn. Om ditt barn är engagerad i något, vare sig det är en sport eller en annan hobby, försök vara delaktig i denna hobby om det bara går. Du kan dels umgås med ditt barn under tiden, vilket alltid är trevligt, men du kan även lära känna mycket intressanta människor som har barn i samma ålder.

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!