Vad du kan göra när du inte får jobbet!

 • När man får ett negativt besked gällande ett jobb man sökt är det lätt att deppa ihop efter att man fått ett nej. Men även negativa svar i samband med att du söker jobb kan vara till lärdom för dig, så gör inte detta misstag utan försök istället göra dessa besked till något som hjälper dig på din väg till drömjobbet.
 • Börja alltid med att utvärdera din egen insats. Vad gjorde du bra? Vad gjorde du mindre bra? Gjorde du några misstag? Vad skulle du göra annorlunda om du fick göra om denna ansökningsprocess igen?
 • Var ärlig mot dig själv, dock utan att vara allt för kritisk, då överdriven kritik och självkritik kan leda till negativa tankar som stjälper dig istället för hjälper dig!
 • Om du pratar med arbetsgivaren eller någon på det företaget som gav dig det negativa beskedet kan det vara en bra ide att fråga varför. Se inte deras svar som kritik, utan försök ta till dig det de säger, för att förbättra dina chanser till nästa gång. Många arbetsgivare letar nämligen efter samma saker, så om denna arbetsgivare såg en brist hos dig, är det möjligt att även andra du intervjuar för kommer att göra det.
 • Om du är medveten om vilka brister du anses ha kan du göra något för att förbättra dina chanser, så se detta som en möjlighet för dig själv att få ta del av lite insider-tips av en arbetsgivare!
 • Ta dock inga besked eller budskap personligt, oavsett vad som sägs. Ofta kan ett negativt besked helt enkelt bero på personkemin eller på att någon annan hade en mycket liten fördel jämfört med dig som du förmodligen inte ens hade kunnat påverka. Om du tar till dig allt och låter detta nedslå dig försämrar du dina egna chanser. Du måste hålla ditt humör uppe för att orka med att koncentrera dig på att skriva ansökningar och gå på intervjuer.
 • Om du lider av ett dåligt självförtroende kan detta kännas som fel tillfälle att ta tag i detta, då det kan kännas som att ett negativt besked räcker för att ta ur en minsta lilla stolthet, men detta är faktiskt ett mycket bra tillfälle att göra detta!. När du söker jobb behöver du kunna skryta lite om vad du åstadkommit hittills i ditt liv.
 • Så ta en titt på ditt CV. Vad har du uträttat hittills i ditt liv? På vilket sätt gjorde du detta? Förmodligen kommer du att se en hel del saker som du kan vara stolt över i ditt CV, fokusera på detta och låt det styrka dig inför kommande intervjuer. Är du själv ärligt och uppriktigt stolt över dina prestationer kommer det att märkas!
 • Det är heller inget fel med att tala om för arbetsgivaren att de kan höra av sig om något annat skulle dyka upp. Just nu kanske det företag du intervjuade för endast har en öppen tjänst, men vem vet vad som öppnar upp sig om ett par månader?
 • Det viktigaste är dock att du fortsätter söka jobb, och inte ger upp för att du får negativa besked, detta hör nämligen till och är helt normalt för de allra flesta. Det är mycket ovanligt att man får det första jobbet man söker, merparten av arbetssökande måste söka oerhört många olika jobb för att hitta något till slut.
 • Så känn dig absolut inte misslyckad om du får ett par negativa besked, det har inget med dig att göra utan så ser verkligheten ut på en tuff arbetsmarknad.

Copyright www.jobbidag.se – All rights Reserved!
You MUST have our permission to copy and/or redistribute this article in any way!